Ha már virágeszenciákat szeretne vásárolni, előbb-utóbb azzal találja szemben magát, hogy a piacon több gyártó is ajánl Bach virágeszenciákat, és az árakban óriási differencia tapasztalható.

 

Sokan keresnek meg minket azzal a kérdéssel, hogy melyik fajta Bach eszenciát ajánljuk, mert a piacon több fajta is kapható és az egyik jóval drágább, mint a másik. Ráadásul a szakember, akitől hallották, gyanúsan az egyiket preferálja a másik ellenében, mondván, hogy ha a másikat választja, nagyon rosszul jár. A következőkben megpróbáljuk körbejárni ezt a témát, és valamennyire tisztázni ezt a kérdést.

 

Az első lépésben vizsgáljuk meg a virágeszenciák keletkezését.

Dr Edward Bach amikor a harmincas években kidolgozta a virágeszenciák készítését, két dolgot tett.

A kész törzseszenciákkal megkeresett egy az akkor már működő homeopátiás céget, és ingyen átadta a forgalmazás jogát azzal az egy feltétellel, hogy a lehető legolcsóbban adják az eszenciákat.

Ezután leírta és saját pénzén kiadta a készítés receptjét azzal, hogy bárki, aki úgy érzi, saját maga is elkészíthesse a neki megfelelő gyógyírokat. Célja az volt, hogy az emberek egészsége ne függjön a nagy gyógyszercégek termékeitől, és a gazdaságtól. Nem egy titkos receptről van tehát szó, és manapság sokan (cégek és magánszemélyek) élnek ezzel a lehetőséggel.

A probléma gyakorlatilag ekkor keletkezett.

Adott egy gyógyír, amelynek a receptje mindenki által tudható. Most kérdem én, mely nagy gyógyszergyár fog beleinvesztálni dollármilliókat egy olyan termékbe, amelyet gyakorlatilag bárki otthon is el tud készíteni. Csak az, amely valamilyen módon el tudja hitetni az emberekkel, hogy ő valamilyen szempontból az eredeti gyártó. De ez innentől kezdve marketing kérdés, és célja nem az, hogy az embereknek minél jobb legyen, hanem az, hogy az a bizonyos cég minél többet keressen. Az egyik gyártó azzal jön elő, hogy ők ugyanarról a fáról szedik a virágot, mint Dr. Edward Bach, a másik cég pedig azzal, hogy ők viszont nem nyúlnak hozzá kézzel, hanem csipesszel. Olyan is van, aki azt mondja, hogy a másik céggel ellentétben természetesebb körülmények között állítják elő az eszenciákat, mert nem használnak nagy laboratóriumokat.

És itt jön Tisztelt Vásárló a fő kérdés: mi alapján hasonlítjuk össze a különböző helyen gyártott virágeszenciákat?

Erre egy egyszerű a válasz: sehogy.

Nem létezik a világon olyan módszer, amellyel egzakt módon meg lehetne állapítani, hogy melyik eszencia jobb a másiknál. A Bach virágterápiában nincs kimutatható hatóanyag, nincs mindenki által elfogadható értéket mutató műszer, amellyel méréseket tudnánk végezni.

Mivel minden ember más, és a problémája is más, ezért a lélekre ható szerek összehasonlítása nem egyszerű.
Ha ugyanannak az embernek adom először az egyik, majd a másik virágeszenciát, honnan tudom, hogy az elsőtől, vagy a másodiktól gyógyult meg? Ha különböző embereken próbálom, ki, akkor pedig az alanyok problémái különböznek egymástól.

Vannak ugyan olyan “tisztánlátók”, akik képesebb finomabb energiákat érzékelni, de tapasztalataim szerint a nagy részük maga sem tudja pontosan, hogy a virágnak mely tulajdonságát érzékeli (mivel finom energiából is lehet többféle).

Így hát ha valaki olyat állít, hogy ez nagyon jó, ez pedig rossz, tegyük fel neki a kérdést, hogy honnan tudja, vagy hogy hogyan döntötte el ezt a kérdést? (Ha valakinek épkézláb válasza van, írjon nekünk, mert nagyon kíváncsiak vagyunk rá!)

Ma Magyarországon elsősorban két gyártó termékeivel találkozhat.

Az egyik az angliai Nelson cég Original Bach védjegyéről megismerhető (sárga címkés) Bach virágeszencia, a másik a Magyarországon közismert Ulmus Kft által készített (zöld címkés) sorozat.

A két gyártó termékei közti minőségi különbségekről nem tudunk beszámolni, az árak viszont nagyban eltérnek.

Egy 10 ml-es elsősegély az Ulmusnál 1100 Ft, addig a Nelson ugyanezt 3120 Ft-ért adja. A teljes sorozatért a magyar gyártónál kb. 35.000 Ft-ot, az angolért 65.000 Ft-ot kell fizetni.

Reméljük, ez a kis összefoglaló segítségükre lesz a virágeszenciák választásánál!