Az önbizalom fejleszthető

Meg tudod csinálni!

Az önbizalom nem egy örökkön fogva tartó dolog, ami már születésed pillanatában eldőlt, hogy vagy van, vagy nincs. Gyermekként mindenkinek van bizalma a világban, önmagában, szüleiben. Idővel aztán ez egyre fogy, és kevesebb lesz. A kérdésünk inkább az, hogy

hogyan szerezzük vissza önbizalmunkat?

Jómagam is sokszor tapasztaltam ezt a szorongó érzést. Amatőr festőként (Norbert) sokáig féltem attól, hogy mit fognak szólni a képeimhez, elég jó vagyok-e, és nem beszélnek-e a hátam mögött arról, hogy “nézd, de béna”. Ma is van bennem egy drukk, de már nem félek a megmérettetéstől, és tudom, hogy ha nem is tetszenek mindenkinek a képeim, de sok embernek tudok örömet okozni. Ez egy hosszú munka eredménye, de megéri.

Az önbizalom hiánynak vannak jól felismerhető, tipikus jelei:

 • Azt gondolod, hogy mások jobbak nálad.
 • Állandóan összehasonlítgatod magad másokkal, és mindig alulmaradsz.
 • Nem vagy megelégedve önmagaddal, nehezen bízol saját magadban.
 • Kritikus vagy önmagaddal

“Nem vagyok jó énekes.”
“Nem értek a számítógéphez”
“Nincs üzleti érzékem”

A Bach-virágeszenciák közül van egy kifejezetten erre a problémára való gyógyír, ez pedig a vörösfenyő eszencia.

A vörösfenyő eszencia segít felszámolni az önkorlátozó hatású gondolatokat, a környezet jóváhagyásától független, egészséges önbecsülést alakít ki. Ennek hatására képes leszel kockázatot vállalni, céljaid sikeresen teljesíteni, ám a kudarcok sem kedvtelenítenek el. Ismered, és elfogadod saját erősségeidet és gyengeségeidet egyaránt, kihasználva adottságaidat. Az eszencia erősíti a munkával, iskolával, vagy házimunkával kapcsolatos törekvésedet, pozitív üzenetet küld: “meg tudom csinálni, képes vagyok rá.”.

2 000 Ft

Bach virágterápia

Az önbizalom-hiányos állapotban fel kell ismerned, hogy negatív korlátaidat saját magad hoztad létre, így ezek lebontása is a te feladatod. A másokkal való összehasonlítgatás helyett a mások felé fordulást választva képes leszel a belső blokkok feloldására. Ahogy értelmes feladatokat találsz és hajlandó vagy ezekbe bele is fogni, életed örömtelivé válsz, a pozitív oldal kifejlődésével kreativitásod aktivizálódik, az önbizalmad erősödik és eléred a várva várt sikert.  Az eszencia önbizalmat ad, a saját magadba vetett hitet támogatja, aktivizálja a szolgálás örömét, összeköt a világgal, megalapozza az egészséges önérvényesülést, saját magad korlátozása nélkül.

És még virágeszenciák, amelyek szóba jöhetnek önbizalomhiány esetén:

 • Ha folyton másokhoz futkosol tanácsért: kékgyökér
 • Ha gyenge akaratú vagy, ezért folyton kihasználnak: kisezerjófű
 • Múló önértékelési krízisek, különösen túlterheltség esetén: szilfa
 • Ha attól félsz, hogy kevesebbre vagy képes, mint mások: bohócvirág, vörösfenyő
 • Ha túlságosan kritikus vagy külső megjelenéseddel kapcsolatban: vadalma
 • Ha úgy érzed, túl lassú a felfogásod: vadgesztenyerügy

Válaszd ki a rád legjellemzőbbeket, és állíts össze magadnak egy személyre szabott keveréket. Egy keverékbe akár hatfélét is beletehetsz. Ha kéred, összeállítjuk neked, és pár nap múlva már használhatod is.

ÖSSZEÁLLÍTOK EGY KEVERÉKET

A virágeszenciák mellé ajándékba néhány hasznos tanácsot is szeretnénk adni, hogy sikerüljön véghezvinni céljaidat.

 • Legyél türelmes magadhoz! Amikor járni tanultál, sokszor kellett próbálkoznod, mire sikerült.

 • Eláruljuk az önbizalom szavát. Ez a kis rövid szócska megváltoztatja az egész világról alkotott képed. Mondataid más értelmet kapnak, nem leszel többé tehetetlen.  Ez a szó Nem más, mint a még.

  Mondok egy példát:

  -Tudsz biciklizni?
  -Nem.

  vagy

  -Tudsz biciklizni?
  -Még nem.

  Érzed a különbséget? Próbáld ki minél többször!

 • Minden hétvégén írjál le hét picike kis célt, amit szeretnél elérni, és törekedj rá, hogy minden nap megvalósítsd azt, amit aznapra kitűztél!

 • Minden este elalvás előtt írd le, hogy aznap mire vagy büszke. Mit értél el, mit valósítottál meg? Ha nagyon nem megy, lehet valami múltbéli dolog is.

 • Válassz ki valakit az ismerőseid közül, és mondd el neki, hogy miért becsülöd! A nyitottság és az őszinteség növeli az önbecsülést.

 • Tanulj meg nemet mondani! Különösen azokra a kérésekre, amelyeket semmi kedved nincs teljesíteni. A határok felállítása különösen hatékonyan növeli az önbizalmat.

 • Öltözz csinosan még a leghétköznapibb eseményekre is! Ha a boltba ugrasz le, akkor is. Legyél büszke a megjelenésedre!

 • Hagyj fel az összehasonlítással! A gyenge önbizalommal rendelkező ember hajlamos másokhoz hasonlítani önmagát, és remek érzékkel mindig megtalálja azokat, akik jobbak, szebbek, okosabbak, sikeresebbek vagy tehetségesebbek nála. Ezzel valójában csak a kisebbrendűségi érzésedet és a negatív énképedet erősíted meg. Lehet, hogy az általad kiragadott tulajdonságát tekintve tényleg jobb nálad az adott személy, míg más tulajdonságait tekintve lehet, hogy elbújhatna mögötted.

 • A gyengeségeid és a hibáid helyett az erősségeidre koncentrálj! Ha arra figyelsz, hogy mi az, amit nem tudsz, mi az, amiben nem vagy jó, azzal csak az értéktelenség, tehetetlenség és tehetségtelenség érzést erősíted önmagadban, nem pedig az önbizalmat növeled. Írj össze minimum 30 olyan tulajdonságodat (lehet külső és belső tulajdonság is), ami tetszik magadon, amit kedvelsz és értékelsz magadban.

 • Agyban dől el! A dolgokhoz való hozzáállásod és elvárásaid előrevetítik és meghatározzák a várható eredményt. Ahogy Henry Ford mondta: „Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”